Duurzaamheid

Voor Daisy Festival is klimaatvriendelijk organiseren een hele duidelijke keuze. Duurzaamheid, innovatie en sociale thema’s spelen hierin een belangrijke rol. We willen graag het goede voorbeeld geven, mits dit impact heeft, en we hopen dat iedereen mee wil doen! Duurzaamheid is een team effort!
Door onze visie en duurzaamheidsambities breed uit te dragen hopen wij, samen met mede organisatoren en onze bezoekers, bij te dragen aan een duurzame en sociale wereld.

Onze ambities hebben zich vertaald in een duurzaamheidsbeleid dat zich richt op drie thema’s:

 1. Grondstofbehoud
 2. Lokaal nalatenschap
 3. CO2 reductie

Grondstofbehoud

Grondstofbehoud houdt in dat we proberen de hoeveelheid nieuwe materialen die we verbruiken tot een minimum te beperken. Bestaande materialen proberen we meerdere keren te gebruiken. Als dat niet meer mogelijk is, proberen we de materialen zo te scheiden of te verzamelen dat deze op een hoogwaardige manier, door ons of een derde partij, gerecycled kunnen worden. Dit komt terug in het “RRR principe”: Re-duce, Re-use, Re-cycle welke wij allround hanteren.

In de afgelopen jaren hebben we aan de hand van het RRR principe de volgende stappen gemaakt:

Re-duce

 • Plastic Promise: We hebben ons in 2018 geconformeerd aan de Plastic Promise (www.plasticpromise.nl). De belofte die we toen hebben gedaan was een reductie van 90% op het verbruik van wegwerpplastic in 2020. Inmiddels hebben we de beloofde 90% reductie op wegwerpplastic behaald. Daarnaast nemen we actief deel aan de industrie gesprekken over het verminderen van het plasticgebruik in de eventindustrie.
 • Festival disposables: Sinds begin 2019 is er binnen de organisatie een verbod op diverse festival disposables, zoals blow-ups, confetti, plastic wegwerpbekers en plastic food bordjes, bakjes en bestek. Zo maakt bijvoorbeeld de foodcourt alleen nog maar gebruik van bio-disposables en wordt er achter de barren gewerkt met hardcup bekers.
 • Marketing disposables: Begin 2019 is er voor gekozen om de disposable marketing uitingen sterk te verminderen. Zo worden er bijvoorbeeld geen zadelhoesjes, uitdeelboekjes en flyers meer ingezet. Er wordt nu meer gewerkt met universele uitingen en waar mogelijk wordt minder drukwerk gebruikt.

Re-use

 • Herbruikbare bekers: Begin 2019 zijn we geheel overgestapt op hardcups. Dit zijn herbruikbare bekers van PP (polypropyleen). Deze bekers worden gedeeld met andere festival organisaties zodat ze zo vaak mogelijk ingezet kunnen worden. Dit bespaart alleen voor Elevation Events al bijna twee miljoen plastic wegwerpbekers per jaar.
 • Universele signing: Waar mogelijk zijn we overgestapt op universele signing. Zo worden er bijvoorbeeld bij de barren houten prijslijsten ingezet die minimaal 20 keer per jaar gebruikt worden en zijn de banners voor nooduitgangen universeel gedrukt.
 • Decor:  Momenteel wordt ruim 85% van ons decor circulair gebouwd. Het decor wordt meerdere malen gebruikt, hergebruikt of er wordt gewerkt met inhuur materialen.

Re-cycle

 • Circulaire foodcourts: Op al onze Utrechtse festivals werken we samen met de circulaire grondstoffenpartij “De Clique”. We streven uiteindelijk naar een volledig circulaire foodcourt. De grondstoffenstromen zamelen we apart in om hoogwaardig te kunnen recyclen. Zo wordt bio-waste omgezet tot biogas of compostering, hard plastic verwerkt tot nieuw bouwmateriaal, koffiedik gebruikt voor het kweken van paddenstoelen en citroenschillen gebruikt voor het maken van Limoncello.
 • Plastic munten: De plastic munten die gebruikt worden om te betalen, zijn gemaakt van snijafval. Naderhand worden de gebruikte munten weer ingezameld zodat deze weer gerecycled kunnen worden tot bijvoorbeeld bloempotten.
 • Grondstoffenplan: We willen afval zoveel als mogelijk elimineren. In een gedetailleerd grondstoffenplan worden onze stromen vanaf 2020 geïnventariseerd en gemonitord. We staan altijd open voor verbeteringen!

Lokaal nalatenschap:

Lokaal nalatenschap houdt in dat we iets proberen achter te laten en meerwaarde proberen te creëren voor de locatie, buurtbewoners en lokale ondernemers.

In de afgelopen jaren hebben we aan de hand van die gedachte de volgende stappen gemaakt:

Local Legacy programma: Enkele jaren geleden zijn we gestart met het Local Legacy programma. Door middel van dit programma wordt er geld opgehaald dat lokaal geïnvesteerd wordt. Het geld wordt o.a. opgehaald door donaties te vragen aan bezoekers die op de gastenlijst staan. Daarnaast wordt het programma verder aangevuld met geld vanuit de organisatie. In 2019 zijn de donaties aan het Local Legacy programma gebruikt voor de aanleg van 500m2 bijenoase. Deze bijenoase is aangeplant in de Ruigenhoekse polder waar elk jaar het Soenda festival plaatsvindt. Dit is gedaan met behulp van ruim 35 vrijwilligers, die tevens een workshop hebben gekregen over het belang van het behoud van de bijen voor de toekomst. Voor dit project is er o.a. samengewerkt met het Recreatieschap Midden Nederland en de Stichting Bijenoase. Tevens is er een mooi educatiebord over de stand van de bijen geplaatst bij de ingang van de Ruigenhoekse Polder. In de toekomst is het plan om deze bijenoase verder uit te breiden.

Compensatieprogramma: Ook hier is reduceren onze eerste optie. We hebben in kaart gebracht hoe we vluchten kunnen voorkomen en middels actief beleid een stijging van 15% in treinverkeer kunnen realiseren. Tevens wordt er middels het 1,2 tree programma van Stichting Trees For All een donatie gedaan door zowel artiesten, als boekingskantoren als wijzelf die de gemaakte CO2 uitstoot compenseert.

Voorlichting: Er worden regelmatig gratis informatieavonden georganiseerd over bijvoorbeeld de impact van consumeren en vliegen. Deze avonden zijn voornamelijk gericht op jongeren en het verschil dat zei kunnen maken. Tevens wordt er geld opgehaald voor Stichting Prisma Groep. De Stichting Prisma Groep is een stichting die voornamelijk culturele LHBTQI+ vluchtelingen ondersteunt bij de vele problemen en uitdagingen waar zij mee te maken krijgen.

Lokale partners: Waar mogelijk kiezen we ervoor om zo veel mogelijk met lokale ondernemers samen te werken. Zo wordt er o.a. gewerkt met lokale, opkomende artiesten, lokale leveranciers en lokale cateraars. Momenteel komt meer dan 50% van onze foodcateraars binnen een straal van 25km rondom het festival vandaan.

Draagvlak: Met al onze samenwerkingspartners hebben we onze duurzaamheid visie besproken. Op die manier hopen we ook hen te hebben geïnspireerd om hun bedrijven te verduurzamen. Met onze acties, workshops en online communicatie hopen we tevens onze bezoekers te inspireren, zodat ook zij hun steentje bij kunnen dragen.

CO2 reductie:

CO2 reductie houdt in dat we proberen de uitstoot van CO2, maar ook van stikstof en andere schadelijke stoffen, zo veel mogelijk te beperken.

In de afgelopen jaren hebben we aan de hand van die gedachte de volgende stappen gemaakt:

Vegetarisch als norm

Momenteel is ongeveer 75% van de aangeboden producten op onze foodcourts vegetarisch. Daarnaast proberen we er voor te zorgen dat de herkomst van de producten die de foodcateraars gebruiken zo lokaal mogelijk zijn. We monitoren actief de cateraars en denken mee en geven advies over hoe ze kunnen verduurzamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantrekkelijker maken van de vegetarische opties door de volgorde van de menukaart en de benaming van gerechten. Ook kijken we naar de volgorde van impact (de keuze voor bijvoorbeeld kip i.p.v. rundvlees) en adviseren we in het type disposables dat gebruikt kan worden voor het serveren van de gerechten. Daarnaast werken we samen met onze crewcateraar naar een groter vegetarisch en meer lokaal aanbod tijdens de op-, afbouw en de showdag. Tevens is er voor gekozen om op kantoor vier van de vijf dagen volledig over te stappen op een vegetarisch menu.

Vervoer

Waar mogelijk kijken we hoe we artiesten op een andere wijze dan per vliegtuig naar onze festivals toe kunnen laten komen. Middels het actief aanbieden van bijvoorbeeld treinreizen en educatie is reeds 15% van de vluchten vervangen door trein- of busreizen. Daarnaast communiceren we online tips naar onze festival bezoekers over hoe zij op een duurzame manier het festival kunnen bereiken.

Slim energie verbruik

Ook proberen we onze stroomvoorziening te verduurzamen. Al ons stroomverbruik wordt beoordeeld volgens het Trias Energetica principe:

 • We beperken het energieverbruik door verspilling tegen te gaan.
 • Indien mogelijk maken we gebruik van vaste (groene) stroom of accu pakketten.
 • We maken zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien.

Toekomst

We zijn trots op de bovenstaande resultaten, op ons team en op onze bezoekers. We kijken er naar uit om in de komende jaren, samen met onze duurzaamheidsmanager, partners, het team en onze bezoekers, bovenstaande lijst verder aan te vullen. Middels onze jaarlijkse duurzaamheidsdag en -training zal het team de punten voor volgend jaar opnieuw gaan bepalen en herijken. We houden daarbij alternatieven en innovaties nauwlettend in de gaten.

Wat kan jij als bezoeker bijdragen aan de verduurzaming van jouw festival?

We kunnen het niet alleen! Wil je graag meehelpen verduurzamen, dan hebben we per thema een paar praktische tips voor jou:

Grondstoffenbehoud:

 • Ben zuinig op je hardcup en lever deze aan het eind van de dag weer in. Op die manier wordt alles hergebruikt en ontstaat er geen afvalstroom.
 • Kans op een bui? Zorg dat je een regenjasje mee neemt, op die manier besparen we honderden kilo’s aan plastic wegwerp poncho’s.
 • Laat jouw toegangstickets scannen op je telefoon, zodat je deze niet hoeft uit te printen. Dat scheelt papier, inkt en uiteindelijk bomen.

Lokaal nalatenschap:

 • Gooi geen afval op de grond. We ruimen alles op, maar als jij zorgt dat jouw beker, sigarettenpeuken en kauwgom direct de prullenbak in gaan, kunnen wij het zeker niet missen en blijft de natuur zo schoon mogelijk.
 • Denk bij het weggaan aan onze buren. Ga niet schreeuwen, wildplassen of rondhangen. Dat zou jij zelf ook niet fijn vinden voor je deur. Door rekening te houden met elkaar draag je bij aan een duurzame relatie met de buurt.

CO2 reductie:

 • Denk na over de vorm van vervoer die je kiest om naar het festival te komen. Kom bijvoorbeeld op de fiets, gezond en we hebben goede voorzieningen! Kies anders voor het OV en de pendelbus.
 • Verkies vegetarisch boven een vleesgerecht. Dit is vaak zeker net zo lekker en is een stuk duurzamer.

Maar nog veel belangrijker, probeer in het dagelijks leven door kleine aanpassingen te verduurzamen, we kunnen het niet alleen. Verduurzamen is een team effort!

Wil je meer weten of heb je zelf ideeën? Neem dan contact op met onze duurzaamheidsmanager Tirsa van der Laan via info@elevation-events.com

Blijf op de hoogte

Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.